JKSSB General Science Questions For Practice

JKSSB General Science Questions For Practice

 As we all know the JKSSB Question paper for any post contains the General Science section also. so every appearing candidate needs to cover this section very well. we are providing JKSSB General Science Questions for Physics, Chemistry, and Biology.

Join WhatsApp Group For Results, Notifications, Datesheets, Study Materials & Much More .

Many Students Preparing for JKSSB Exam are searching for JKSSB general science questions so they can perform well in the written test of the Jammu and Kashmir Services Selection Board ( JKSSB )

So we have provided 300 General Science Questions for free. If you want to get a General Questions pdf offline then I also provided that option at the bottom.

NOTE: This content is owned by JK Students Academy , anyone found using our content will face legal DMCA action.

In this post, you will get -:

  • 100 Physics Questions and Answers.
  • 100 Chemistry Questions.
  • 100 Biology Questions and Answers.

This General Science questions PDF covers almost all the important topics to be prepared for  Exams like Chemical Compounds, Acids & Bases, Physics Laws, Human Body, Viruses, Diseases, Vitamins, etc.

JKSSB Questions on Physics:

If you need PDF material for National level exams then you can have a visit your Mehboob portal

Q1) Blades of a windmill possess, hence they are turned by a fast wind. Ans -: Potential Energy

Q2) A dark-skinned man experiences, as compared to a fair-skinned man. Ans -: Less heat & Less cold

Q3) What device is used to break/complete an electronic circuit? Ans -: Switch

Q4) What is the temperature at which both the Fahrenheit and Do the centigrade scales have the same value?

Ans -: -40°

Q5) Acceleration acts always in the direction of the. Ans -: Net force

Q6) The principle used in working an atom bomb is. Ans -: Nuclear Fission

Q7) What is the unit used to measure the depth of the sea? Ans -: Fathom

Q8) Astigmatism can be corrected by. Ans -: Cylindrical lenses

Q9) Lambert’s Law is related to. Ans -: Illumination

Q10) In a Battery, which energy is converted into Electrical energy? Ans -: Chemical Energy

Q11) The longitudinal mechanical waves of less than 20Hz are called. Ans -: Infrasonic

Q12) Distance of stars are measured in? Ans -: Light Years

Q13) Albert Einstein was awarded the Noble Prize. Ans -: Photoelectric Effect

Q14) Electric Motor converts the Electric energy into. Ans -: Electric energy to Mechanical energy

Q15) Robert Koch has invented the. Ans -: Electron microscope

Q16) Force of attraction between the molecules of different substances called. Ans -: Adhesive Force

Q17) Electrons in Good conductors are. Ans -: loosely bound

Q18) One barrel of oil = litres. (approximately) Ans -: 159

Q19) If a bar magnet is cut lengthwise into 3 parts, what will the total number of poles be? Ans -: 6

Q20) If the body is hollow, then its centre of gravity lies? Ans -: Outside the material

Q21) If the temperature inside a room is increased, the relative humidity will Ans -: Decrease

Q22) In summer, the mirages are seen due to the phenomenon of. Ans -: Total Internal Reflection

Q23) In the visible spectrum which colour has the longest wavelength? Ans -: Red

Q24) In which medium does sound travels faster? Ans -: Solid

Q25) Insects can move on the surface of the water without sinking due to . Ans -: Surface tension of water

Q26) The Laws of Electrolysis were proposed by – Ans -: M Faraday

Q27) Light travels in a. Ans -: Straight line

Q28) What is used as a cooling agent in most of the world’s commercial nuclear power plants? Ans -: Water

Q29) Nature of sound wave is? Ans -: Longitudinal

Q30) 1 fermi unit is equal to – Ans -: 10⁻¹⁵m

Q31) How many basic S.I. units are there? Ans -: Seven

Q32) What is the principle on which a transformer works? Ans -: Mutual Induction

Q33) The distance between Earth and Sun is termed as – Ans -: 1 Astronomical unit

Q34) Potential energy of your body is minimum when you. Ans -: Lie down on the ground

Q35) What is the freezing point (temperature) of Pure water? Ans -: 32 F

Q36) What is the unit of measurement of an Angle? Ans -: Radian

Q37) Radio waves of constant amplitude can be generated with an. Ans -: Oscillator

Q38) Hooke’s law is related to Ans -: Elasticity

Q39) Sudden fall in barometer is an indication of. Ans -: Storm

Q40) Water moving up straw is an example. Ans -: Capillary Action

Q41) The blue colour of the clear sky is due to. Ans -: Dispersion of Light

Q42) What is a magnetic field’s direction within a magnet? Ans -: From South to North

Q43) The experiment demonstrating the existence of the electromagnetic wave was first conducted by Ans -: Heinrich Hertz

Q44) The filament string in an electric bulb is made of which metal? Ans -: Tungsten

Q45) Drag is the force exerted by fluids. Ans -: Friction

Q46) The hydraulic brake used in automobiles is a direct application of . Ans -: Pascal’s Law

Q47) The image formed by a convex lens in a simple microscope is. Ans -: Virtual & Erect

Q48) What kind of mirror is used in motor vehicles near the driver’s seat? Ans -: Convex Mirror

Q49) what are present in the nucleus of an atom. Ans -: Neutrons and protons

Q50) The size of the atomic nucleus is of the order of . Ans -: 10⁻¹⁵ m

Q51) From the moon’s surface, Astronauts see a Black Sky. This is because of. Ans -: Absence of Atmosphere on Moon

Q52) The specific resistance of a wire varies with its. Ans -: Material

Q53) The speed of light will be decreased with the rise in the temperature of the medium. True or False.

Ans -: False. (It remains unchanged)

Q54) Which is the strongest force in nature? Ans -: Nuclear Force

Q55) Which device is used to measure the temperature of the sun? Ans -: Pyrometer

Q56) Which phenomenon occurs when light passes from a denser to a rarer medium? Ans -: Total Internal reflection

Q57) Which substances do not allow the flow of charge through them? Ans -: Insulators

Q58) The value of which quantity remains the same in all systems of units? Ans -: Specific Gravity

Q59) What is the speed of sound in air? Ans -: 332m/sec

Q60) The working of the quartz crystal in the watch is based on which effect? Ans -: Piezoelectric Effect

Q61) Permanent magnets are made of. Ans -: Steel

Q62) During a fog, the visibility is reduced. This is because of which phenomenon? Ans -: Scattering of light

Q63) Weightlessness experienced in a spaceship is due to. Ans -: Absence of Gravity

Q64) Which device is used to find submerged objects? Ans -: SONAR

Q65) What converts the alternating current into direct current? Ans -: Rectifier

Q66) Which element is used as a moderator in nuclear reactors? Ans -: Graphite

Q67) Which device converts light energy into electric energy? Ans -: Photoelectric cell

Q68) The unit of power of lens is called . Ans -: Dioptre

Q69) What is the unit of Radioactivity? Ans -: Curie

Q70) An object has to attain the velocity of to escape from earth’s atmosphere? Ans -: 11.2 km/sec

Q71) What is the measuring unit of length of light waves? Ans -: Angstrom

Q72) A short duration wave is known as – Ans -: Pulse

Q73) When did Einstein propose that matter can be converted into energy? Ans -: 1905

Q74) What is the SI unit of luminous intensity? Ans -: Candela

Q75) What is the unit of magnetic flux? Ans -: Maxwell

Q76) What is the unit of specific resistance? Ans -: Ohm-metre

Q77) The wavelength of the visible spectrum ranges from. Ans -: 390-700 nanometres

Q78) A Washing machine works on the principle of – Ans -: Centrifugation

Q79) When a ball is thrown upward, what happens to its Acceleration? Ans -: It Remains Constant

Q80) Magnifying glass is made of which type of lens? Ans -: Convex lens

Q81) What colour will a red glass appear if it is heated in the darkroom? Ans -: Green

Q82) What happens to the surface tension of the water when a detergent is added to it? Ans -: Decreases

Q83) The value of ‘age (acceleration due to gravity) is maximum at? Ans -: at poles

Q84) Which instrument is used to measure altitudes in aircraft? Ans -: Altimeter

Q85) Which instrument is used to measure the change in volume of substances? Ans -: Dilatometer

Q86) Which instrument is used to measure the depth of the ocean ? Ans -: Fathometer

Q87) The power of the electric circuit is measured with a. Ans -: Wattmeter

Q88) Which instrument is used to measure the scattering of light by particles suspended in a liquid

?

Ans -: Nephelometer

Q89) Which is more elastic – Steel or Rubber? Ans -: Steel

Q90) Which is the only natural magnet? Ans -: Magnetite

Q91) What Principle is used in the designing of ships and submarines? Ans -: Archimedes Principle

Q92) Nuclear Fissions are initiated by . Ans -: Neutrons

Q93) The wire in an electric heater is made up of . Ans -: Nichrome

Q94) During Sonography which types of Waves are used? Ans -: Ultrasonic waves

Q95) Diode Bulb was discovered by. Ans -: Sir J. S. Fleming

Q96) Who gave the first experimental value of G? Ans -: Cavendish

Q97) Who had shown that the electric and magnetic waves are equal in a vacuum? Ans -: James Clerk Maxwell

Q98) What is the escape velocity of the Moon? Ans -: 2.38 Km/s

Q99) Why does a liquid drop tend to assume a spherical shape? Ans -: To minimize surface tension

Q100) Resistance of a Conductor is inversely proportional to its. Ans -: Cross-Sectional Area

If you need other study material for upcoming jobs in kashmir then you can visit study material section on JK STUDENTS ACADEMY

Chemistry

Q1) What is used in a nuclear reactor as a moderator. It is also known as Heavy Water? Ans -: Deuterium Oxide (D2O)

Q2) Which Metal is in a liquid state at room temperature? Ans -: Gallium

Q3)elements are non-metal. Ans -: Electro-negative

Q4) What is known as Artificial Silk. Ans -: Rayon

Q5) Nitrous Oxide (N2O) is also known as – Ans -: Laughing Gas

Q6) Which compound is used to prepare waterproof clothes? Ans -: Calcium hydride

Q7) Which Nobel Gas is also known as ‘Stranger Gas’? Ans -: Xenon

Q8) Which Acid is known as ‘Oil of Vitriol’? Ans -: Sulphuric acid

Q9) For the making of the parachute, which polymeric substance was used? Ans -: Viscose

Q10) Acid rain is caused when the air is polluted by Gases. Ans -: Nitrous Oxide & Sulphur dioxide

Q11) All noble gases are & Ans -: Colourless and Odourless

Q12)what is used as a Water Purifier. Ans -: Alum

Q13) Aluminium is extracted from which ore? Ans -: Bauxite

Q14) The Process is used to synthesized Ammonia (NH3)? Ans -: Haber’s Process

Q15) Which compound/acid is commonly known as Aspirin? Ans -: Acetylsalicylic Acid

Q16)the gas used to fill Balloons. Ans -: Helium

Q17)what is also known as Baryta Water? Ans -: Barium Hydroxide

Q18) Best sources for Vitamin D are – Ans -: Sunlight & Fish liver

Q19) Which gas is the chief component of Bio-gas? Ans -: Methane

Q20)what is the purest form of Carbon found in Nature. Ans -: Diamond

Q21) The Chemical name of ‘Washing Soda’ is – Ans -: Sodium Carbonate

Q22) What is the Chemical name of Chromic Acid? Ans -: Chromium trioxide

Q23) Chemical name of Picric Acid is – Ans -: Tri Nitro Phenol

Q24) In Photography, which chemical is used as a fixer. Ans -: Sodium thiosulphate

Q25) What are used to control the chain reaction in a nuclear reactor? Ans -: Cadmium rods

Q26) In sunlight, Chloroform is converted into , a poisonous gas. Ans -: Phosgene

Q27) Which Vitamin contains Cobalt? Ans -: Vitamin B12

Q28) what is one of the most common preservatives used in the food processing industry? Ans -: Benzoic Acid

Q29) Which compounds are responsible for the permanent hardness of water? Ans -: Sulphates and Chlorides of Calcium and Magnesium

Q30) The temporary hardness of water is caused of because of which compounds? Ans -: Bicarbonates of Calcium and Magnesium

Q31) Copper is extracted from which ore? Ans -: Copper Pyrite

Q32) When there is, Dead organisms are transformed into petroleum and natural gas.

Ans -: Absence of air

Q33) Deuterium is of Hydrogen. Ans -: Isotope

Q34) the weight of iron is when it is undergoing the process of ‘rusting’. Ans -: Increases

Q35) Efficiency of the catalyst depends on its – Ans -: Molecular State

Q36) Eggshell is made up of. Ans -: Calcium Carbonate

Q37) Which Vitamins are Fat Soluble? Ans -: A, D, E & K

Q38) Which was the First organic compound synthesized in a lab and it was done by whom? Ans -: Urea by Friedrich Wöhler

Q39) Fuse wire is made up of. Ans -: Lead and Tin

Q40)what is used to coat Galvanised Iron. Ans -: Zinc

Q41. Which Gases are used by sea divers for underwater breathing? Ans -: Oxygen & Helium

Q42.which gases are helpful for the ripening of raw fruits. Ans -: Ethylene & Acetylene

Q43. The element found in an ore is known as Gangue. Ans -: Impurities

Q44. Iron is extracted from which ore? Ans -: Hematite

Q45. Kerosene is a mixture of . Ans -: Aliphatic hydrocarbons

Q46. Which Element is used for making of the Lead pencil. Ans -: Graphite

Q47. The lightest metal is. Ans -: Lithium

Q48. is the main core of Mercury. Ans -: Cinnabar

Q49. Which Metal is found in the highest proportion in the earth’s crust? Ans -: Aluminium

Q50. Mine explosions are mostly caused by mixing of Air &. Ans -: Methane

Q51. What is the compound used in Nail polish remover? Ans -: Acetone

Q52. Natural rubber is a polymer derived from. Ans -: Isoprene

Q53. The coating on non-stick cookware is off. Ans -: polytetrafluoroethylene (PTFE) – TEFLON

Q54. The Nuclear Fusion on the Sun’s surface results in the formation of Atoms. Ans -: Helium

Q55. Organic Compounds are only soluble in. Ans -: Non-polar solvents

Q56.What is also known as “FOOL’S GOLD”. Ans -: Iron Pyrite

Q57. In an Oxidation, process happens. Ans -: Loss of electrons

Q58. Oxides of metals are. Ans -: Alkaline

Q59. Ozone is in nature. Ans -: Diamagnetic

Q60. The chemical composition of paper is that of a. Ans -: Cellulose

Q61. Paraffin wax is. Ans -: Saturated hydrocarbon

Q62. In which type of Rocks is Petroleum (Fossil Fuel) is found? Ans -: Sedimentary Rocks

Q63. is also called White Gold. Ans -: Platinum

Q64. Which is the purest form of Iron? Ans -: Wrought Iron

Q65. Which Ore is used to extract Radium? Ans -: Pitchblende

Q66. Solder is an alloy of. Ans -: Tin and Lead

Q67. Which Radioactive Isotope is used in Cancer treatment? Ans -: Cobalt – 60

Q68. Which is the element common to all acids. Ans -: Hydrogen

Q69.which thing is created by Alloying Iron and Chromium. Ans -: Stainless Steel

Q70. The lustre of a metal is due to. Ans -: Presence of free electrons

Q71. Which Mineral element is found in chlorophyll? Ans -: Magnesium

Q72. The most abundant element in the earth’s crust is – Ans -: Oxygen

Q73. The term ‘catalysis’ was coined by . Ans -: Jöns Jakob Berzelius

Q74. Which element is the primary reason for radioactivity found in the human body? Ans -: Potassium – 40

Q75. Germanium, an ultrapure metal is purified by which method? Ans -: Zone refining

Q76. Tooth enamel is made up of.

Ans -: hydroxyapatite, a mineral compound of calcium and phosphate

Q77. Which gas is filled inside a Tube light? Ans -: Mercury Vapour & Argon

Q78.Which is an aqueous solution of Acetic acid. Ans -: Vinegar

Q79. Which Vitamins are Water Soluble? Ans -: Vitamin B complex & Vitamin C

Q80. Silver turns black (Tarnish) because of its reaction . Ans -: Sulphur

Q81. Melting of ice can be prevented with the use of – Ans -: Gelatin

Q82. A Bee Sting contains which Acid? Ans -: Methanoic Acid

Q83. An Orange contains Acid. Ans -: Citric Acid

Q84. Etching of glass is done with the help of . Ans -: Hydrofluoric acid (HF)

Q85. Which acid is used in soft drinks? Ans -: Carbonic acid (H2CO3)

Q86. Silver Iodide is used as a ‘seed’ agent for making of – Ans -: Artificial Rain

Q87.Which element is used as a catalyst for the synthesis of Sulphuric Acid by Contact Process. Ans -: Platinum (Pt)

Q88. Vanaspati Ghee is synthesized with the help of which catalyst? Ans -: Nickle (Ni)

Q89. Swelling of bread takes place because of – Ans -: Carbon dioxide

Q90. Cigarette lighters contain Gas. Ans -: Butane

Q91. Which gas is used in a fire extinguisher? Ans -: Carbon dioxide

Q92.what is termed as ‘Metal of Future’. Ans -: Titanium

Q93. Safety matches are prepared using – Ans -: Red Phosphorous

Q94. A Photoelectric cell contains metal. Ans -: Selenium

Q95. Zinc Phosphide is used as? Ans -: Rat Poison

Q96. Which is the hardest substance found in the human body? Ans -: Tooth Enamel

Q97. Ozone is an of Oxygen. Ans -: Allotrope

Q98. Which Metal is naturally Anti-Bacterial? Ans -: Copper

Q99. Which was the first element to be produced after Big Bang? Ans -: Hydrogen

Q100. If you pour a handful of salt into a glass of water, the water level will. Ans -: Go Down

JKSSB Biology Questions

Q1. The alcoholic drink contains. Ans -: Ethyl Alcohol

Q2. Glucose is stored in the form of Animals. Ans -: Glycogen

Q3. Ascariasis is caused by. Ans -: Round Worm

Q4. BCG vaccination (Bacillus Calmette Guerin) gives immunity. Ans -: Tuberculosis

Q5. Blood groups were discovered by – Ans -: Karl Landsteiner

Q6. The first successful heart transplant in India was performed by – Ans -: Dr. Panangipalli Venugopal

Q7. The oral polio vaccine was discovered by – Ans -: Jonas Salk

Q8. Companion cells are unique too. Ans -: Angiosperms

Q9. DNA stands for. Ans -: Deoxyribonucleic Acid

Q10. A dog bite can cause rabies. Bite of which other animals can also cause rabies? Ans -: Bat

Q11. Endocrine glands are also known as. Ans -: Ductless Glands

Q12. The Small Pox vaccine was discovered by – Ans -: Edward Jenner

Q13. Deficiency of iodine leads to. Ans -: Enlargement of Thyroid Gland

Q14. The first vaccine produced by biotechnology was used against which virus? Ans -: Hepatitis-B

Q15. Turmeric is obtained from a Plant. Ans -: Stem

Q16. Genes are made by. Ans -: Polynucleotides

Q17. Haematopoiesis occurs in. Ans -: Bone marrow

Q18. Leprosy is also known as. Ans -: Hansen’s Disease

Q19. A human skull has several bones. Ans -: 22 Bones

Q20. Deposition of which acid in the muscles leads to a feeling of fatigue in Humans? Ans -: Lactic Acid

Q21. RBC’s count in the blood is increased when a person is having. Ans: Polycythaemia

Q22. Where are the Lachrymal glands situated in the human body? Ans: Eye Orbit

Q23. The red, blue and purple colours seen in plants is because of the pigment. Ans: Anthocyanin

Q24. Which part of the human brain controls the Motor skills of the body? Ans: Frontal Lobes

Q25. What is the name of the hormone that regulates the amount of glucose in the blood? Ans: Insulin

Q26. Name the gas used for making vegetable ghee? Ans: Hydrogen

Q27. Which is the largest gland in the human body? Ans: Liver

Q28. The smallest functional unit of a kidney is the? Ans: Nephron

Q29. James D. Watson, a Nobel Prize-winning scientist is an expert in the field of. Ans: Genetics

Q30. Polio is caused by a. Ans: Virus

Q31. The flow of energy in the Energy Pyramid is always . Ans: Upwards

Q32. Saliva helps in the digestion of. Ans: Starch

Q33. Which Parent’s chromosome is used for the sex determination test? Ans: Father

Q34. The bio-gas used for cooking is a mixture of. Ans: Methane & Carbon dioxide

Q35. The yellow colour of the human faeces is a result of the pigment called. Ans: Urobilin

Q36. Which air pollutant causes the most serious health hazards? Ans: Sulphur dioxide

Q37. Vitamin K is required for the synthesis of . Ans: Prothrombin

Q38. Which compound is used in anti-malarial drugs? Ans: Chloroquine

Q39. Dental cavities are caused because of the deficiency of? Ans: Fluorine

Q40. What is the process of filtering blood through an artificial kidney called? Ans: Dialysis

Q41. Which is the first vaccine injected into a newly born baby? Ans: BCG

Q42. Food poisoning is caused by. Ans: Clostridium botulinum

Q43. Which hormone is used as an oral contraceptive? Ans: Progesterone

Q44. The longest and largest bone in the human body is? Ans: Femur

Q45. Which metal is present in haemoglobin? Ans: Iron

Q46. What is the total number of chromosomes found in the human gene? Ans: 46

Q47. The PH value of human blood is? Ans: 7.40

Q48. The plants, which grow under water stress conditions are called? Ans: Xerophytes

Q49. During photosynthesis, Solar Energy is converted to. Ans: Chemical energy

Q50. Which is the smallest bone in the human body? Ans: Stapes

Q51. The study of Trees is called? Ans: Dendrology

Q52. Who proposed the Theory of natural selection? Ans: Dendrology

Q53. Turpentine oil is obtained from. Ans: Resin from Pines

Q54. The uppermost layer of skin is called? Ans: Epidermis

Q55. Which is the only element found in Chlorophyll? Ans: Magnesium

Q56. What are Bryophytes ? Ans: Amphibious Plants

Q57. Which component of the Cell is called its ‘Kitchen’? Ans: Chloroplast

Q58. What is known as ‘Suicidal bags of cell’? Ans: Chloroplast

Q59. What is systolic and diastolic pressure in a healthy man? Ans: 120mm & 80mm

Q60. Dermatology is the study of? Ans: Human Skin

Q61. Which chemical is popularly used in Rat poison? Ans: White Phosphorus

Q62. What is the Dental formula of man? Ans: 2123/2123

Q62. What is the name of the first cloned sheep? Ans: Dolly

Q64.what is the normal cholesterol level in human blood. Ans: 180-200 mg/dL

Q65. A is the smallest structural and functional unit of the nervous system. Ans: Neuron

Q66. 99% percent of water is lost during transpiration, True or False? Ans: TRUE

Q67. Which enzyme is present in all members of the animal kingdom except Protozoa? Ans: Amylase

Q68. Zika virus is carried by mosquitoes. Ans: Aedes

Q69. Tomato contains which acid? Ans: Oxalic Acid

Q70. Which animal respire without having blood in them? Ans: Oxalic Acid

Q71. Which cells acting as phagocytes are present in the liver? Ans: Kupffer cells

Q72. Which cell organelles function as the power house of a living cell? Ans: Mitochondria

Q73. A bite of a mad dog causes – Ans: Hydrophobia

Q74. Which disease is known as ‘silent killer’? Ans: High Blood pressure

Q75. Human saliva contains the enzyme known as. Ans: Ptyalin

Q76. Which gland disappears during old age? Ans: Thymus

Q77. The insect responsible for the spread of Kala-azar is – Ans: Sand Fly

Q78. is known as the strongest natural fibre. Ans: Silk

Q79. Which is known as the graveyard of RBC’s? Ans: Spleen

Q80. The gland known as the master gland in the human body is the. Ans: Pituitary gland

Q81. The process of cell division is known as – Ans: Mitosis

Q82. Which part of the Plant body acts as the carrier of food and other substances to all its parts? Ans: Phloem

Q83. Which is the sweetest sugar? Ans: Fructose

Q84. The hearing function is associated with which part of the Human Brain? Ans: Temporal Lobe

Q85. Which major chemical compound is found in human kidney stones? Ans: Calcium oxalate

Q86. Which metal is present in Insulin? Ans: Zinc

Q87. Thirst, hunger and sleep are controlled by which part of the brain? Ans: Hypothalamus

Q88. Alcohol affects which part of the human brain? Ans: Cerebellum

Q89. Which part of the human brain is the regulating centre for swallowing and vomiting? Ans: Medulla Oblongata

class=”style-1″>

Q90. Which part of the Human Eye changes it to size based on the amount of Light? Ans: Pupil

Share:

Leave a Comment